środa, 27 marca 2013

Dieta na rzeźbę

Dieta ta jest nastawiona na utratę tkanki tłuszczowej. Nie jest to dieta, podczas której można od czasu do czasu trochę pooszukiwać. Trzeba solidnie jej przestrzegać! Poniższa dieta powinna być połączona z odpowiednim treningiem siłowym i wytrzymałościowym. Co do treningu wytrzymałościowego to powinien on być stosowany minimum 3 razy w tygodniu po 25 min, ja zalecał bym aby zacząć od 25 min 3 razy w tygodniu i systematycznie wydłużać czas do max 50 min i częstotliwość z 3 razy tygodniowo do 6 (wszystko to zależy również od waszego tempa przemiany materii, składu ciała, celu, itp.). Najważniejsze jest to byście wytrwali w swoich założeniach.  Nie ma tu miejsca na oszukiwanie i podjadania słodyczy, fast food czy innego tego typu gówna. Pamiętajcie, oszukujecie tylko siebie. Dieta zawiera przede wszystkim białko i tłuszcze, a małe ilości węglowodanów. Dietę można stosować przez okres 12 tygodni lub dłuższy. Można się wspomóc suplementami, polecałbym termogeniki, przed treningiem booster azotowy, CLA, można również do diety włączyć olej MCT w postaci suplementu, ok. 2-3 łyżki w ciągu dnia.

By się za to zabrać pamiętamy o pierwszej zasadzie!
Budowanie tkanki mięśniowej i pokaźnej sylwetki polega na robieniu masy i potem redukowaniu jej rzeźbiąc mięśnie do pożądanych, atletycznych kształtów. A wiec musimy mieć masę by zacząć redukcje, z treningiem ma się to inaczej (bo w tedy bez masy możemy ćwiczyć na jakość i definicje mięśnia, także na wytrzymałość), ale z dieta jak najbardziej.

Taka dietę można opisać w skrócie jako dietę niwelującą węglowodany. Energia dla organizmu jest czerpana w tym wypadku bardziej z białek, spychając węglowodany na boczny tor. Wydaje się, ze dieta uboga w "paliwo" sprawi, ze także ubędzie nam tkanki mięśniowej, lecz uchronimy ja spożywając białka i zwiększając metabolizm.

Ten typ diety, dla kogoś kto pierwszy raz wchodzi na takowa może oznaczać głód, zmęczenie (zwłaszcza po treningu), problemy z wątroba (gdyż wędruje do niej w tedy dużo więcej białek). Są to jednak etapy przejściowe przyzwyczajenia się organizmu.

Kilka zasad, do których należy się stosować:
Stosunek ilości białek na kg masy ciała powinien wynosić maksymalnie 4 g (w maksymalnej fazie diety)
białka pozyskujemy z:
-twarogu chudego (polecany na noc)
-ryb (makrela, filet z mintaja, morszczuka, tuńczyk)
-jaja (razem z mięsem tworzą podstawę diety)
-mięso (wołowina, pierś z kurczaka - bez skory)
->zasada: najlepszym źródłem są białka zwierzęce, nie zapominamy tez o suplementacji<-

Stosunek węglowodanów powinien oscylować minimalnie w okolicy 
2,5 g/kg masy ciała (w maksymalnej fazie diety)
węglowodany pozyskujemy z:
-ryżu (zawsze brązowy, jedynie w posiłku po treningowym powinien być biały)
-otrębów rolnych (owies, gryka itp.)
-makaronow
-pieczywa pełnoziarnistego
->zasada: spożywamy węglowodany złożone, im bliżej wieczora tym mniej. Unikając cukrów prostych (słodycze itp.), co najwyżej banan po treningu<-

Co do tłuszczy to warto uzupełniać swoja dietę w kwasy omega 3, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron

Pijemy również minimum 2-2,5 l wody dziennie (nie gazowanej, ani nie smakowej)

Warto pamiętać, by nie przetrenować i organizmu i wykonywać ćwiczenia aerobowe (trwające minimalnie 40 min), po których należy spożyć coś wartościowego.

Podam plan by każdy ułożył sobie własna dietę polegając na wcześniejszych wskazówkach:
1. Zacznij od przeciętnej dawki węglowodanów i białek. Powiedzmy 4,5-5 g węglowodanów i    1,5-2 g białka na kg masy ciała. Po obliczeniu podziel to na 6-7 posiłków pamiętając o tym by im bliżej wieczora, tym było mniej węgli w diecie (co do produktów to podane były wcześniej)
2. Stosujac swoj plan treningowy i cwiczenia aerobowe, oraz trzymajac sie diety przebrniemy pierwszy tydzien
3. Zmniejszamy ilość węglowodanów o 1 g/kg, zwiększając o 1 g/kg ilość białka
4. 2-3 dni przerwy od diety i kontrolowanie wagi (gdyby spadała zbyt drastycznie należy podnieść poziom węglowodanów)
5. Jak już przystosujemy nasz organizm do wcześniejszego punktu przeskakujemy na tryb "low carb" spożywając 2,5-3 g węglowodanów na kg masy ciała i 3,5-4 g białka

Pamiętajmy o przerwach od diety co jakieś 2 tygodnie

Co do suplementacji przy takiej diecie to mogą to być:
-przy niedoborach pokazrmow wszelkie odżywki typu gainer(białko+węglowodany), carbo (weglowodany), białka
-rozgałęzione aminokwasy BCAA
-kazeina
-HMB
-spalacze tłuszczu

Najlepszymi pokarmami pomagającymi spalić tłuszcz i9 wspomagającymi nasz metabolizm są:
-zielona herbata
-grejfruty
-ryby
-owoce morza
-owoce zawierające dużo witaminy C
-papryczki chili (dzięki zawartej kapsaikinię)
-woda
-wino czerwone











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz